”Svaret på vold er enda mer demokrati, enda mer humanitet”

Montage: Anders Behring Breivik, misstänkt mördare, och Kent Ekeroth (SD) Foto: Privat och Riksdagen.


Nationalist, ”islamkritiker” och kommentarsfältsgalning.
Det är den första bilden av den man som misstänks vara ansvarig för minst 90 människors våldsamma död i Norge – varav många barn och ungdomar.
Just den sortens personer sitter i Sveriges riksdag sedan i höstas.

Klockan 15:43 i går:

TT-FLASH: EXPLOSION I OSLO En kraftig explosion i Oslo har skadat flera personer och förstört byggnader i regeringskvarteren.

”Islamister”. Det tog inte ens ett andetag innan tanken slog mig.
Jag vet varför min första tanke var att koppla ett, då förmodat, bombattentat till muslimska extremister. Under de snart tio år som gått sedan 11 september-attentaten har vi matats med bilden av ondskan – i långt skägg med en koran under armen.
Långt ifrån alla muslimer är våldsamma islamister. Långt, långt ifrån alla terrordåd i världen begås av våldsamma islamister. Ändå är det så jag tänker. Islamister.

Till mitt försvar tog det inte så många ytterligare andetag innan den rationella delen av min hjärna behagade vakna till liv. Det är naturligtvis orimligt att fördela skuld innan man vet vad som hänt.
Den typen av rationellt tänkande verkar saknas hos sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth, som i går twittrade:

”Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?”

Tätt följt av:

”Nej jag kommer inte kalla er islamofober…”

SD-ledaren Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund skrev ungefär samtidigt:

”Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!”

Skillnaden mellan mig – som skäms för mitt instinktiva skuldbeläggande – och sverigedemokraternas företrädare är att jag förstår och ogillar varför jag tänkte som jag gjorde. Kent Ekeroths hela världsbild är däremot byggd kring hatfylld rädsla mot allt som inte är dill, knäckebröd och Den blomstertid nu kommer på skolavslutningen.
Därför har Ekeroth, istället för att försöka förstå, sedan i går ägnat en del tid på Twitter åt att försvara sig: ”Alla tänkte som jag”.

I dag, när omfattningen av det fruktansvärda som hänt i Norge i skrivande stund kan räknas i minst 84 döda barn och ungdomar på Utöja – och ytterligare minst sju offer för bombdådet i Oslo, börjar bilden av den misstänkte gärningsmannen att klarna.
Han heter Anders Behring Breivik, är 32 år gammal, nationalist, ”islamkritiker” och aktivt troll i nät-kommentarsfält.

Bilden är inte obekant. En ung västerländsk man med uttalat hat mot ”internationalism” och kritik mot islam. Precis sådana har vi i Sveriges riksdag sedan i höstas. De har valts in där just för att de hyser och marknadsför de åsikter som Anders Behring Breivik delar.

Sverigedemokratiska riksdagsledamöter är såklart inte mer potentiella massmördare än du och jag. Men det hat och den misstro de sprider mot allt och alla som inte är som de själva skapar människor som Anders Behring Breivik.
På det sättet är Sverigedemokraterna och islamistiska extremister likadana. Hat föder mer hat – och våld.

Just därför är det nu extra viktigt att alla vi som värnar demokrati och alla människors lika värde inte går i samma fälla. Jag kan inte klandra de som i dag känner vrede över det som hänt, men vi får inte låta vreden ta över.
Sverigedemokraterna och deras gelikar kan tas ifrån sitt politiska inflytande. Det gör vi genom att rösta bort deras hatnärande politik ur folkvalda församlingar. Vi ska däremot inte hämnas eller ytterligare försöka inskränka frihet och grundläggande rättigheter för de som inte tycker som vi.
Då är vi inte bättre än dem.

Norske statsministern Jens Stoltenberg uttryckte det väldigt väl och känslosamt i går kväll:

”Dere skal ikke få ødelegge vårt demokrati og vårt engasjement for en bedre verden. /…/ Vi må aldri oppgi våre verdier. Å vise at vårt åpne samfunn består også denne prøven. At svaret på vold er enda mer demokrati. Enda mer humanitet.”

I dag är vi alla norrmän – och det har aldrig varit viktigare att minnas att vår öppenhet och demokrati är det viktigaste vi har.

Debattsajten Newsmill har parallellpublicerat den här texten.

2 kommentarer

Regler för kommentarer »

 1. Linda skriver:

  Imponerande och ärligt inlägg!

 2. M skriver:

  ”De har valts in där just för att de hyser och marknadsför de åsikter som Anders Behring Breivik delar.”

  De har valts in där just för att etableade partier fört en oseriös invandringspolitik i 20 år där bristen på öppen demokratisk debatt slutligen beredde vägen för SD in i riksdagen.

  ”Det gör vi genom att rösta bort deras hatnärande politik ur folkvalda församlingar.”

  För sent. Rasismen är nu etablerad i sverige. 20 års misskött invandringspolitik tillsammans med brist på öppen debatt har bäddat för detta.
  När rasismen väl etablerats är den i det närmaste omöjlig att få bort.

  Slutligen tror jag att det gnager i samvetet på dom som skrikit rasist till höger och vänster i 20 års tid. Åtminstone omedvetet vet dom att dom är moraliskt medskylldiga till oslodådet. Då är det bra att ha SD att skylla på.

  Hälsn
  M

Skriv en kommentar

Regler för kommentarer »

Byggt med Notes Blog Core | Powered by WordPress