Foliehattarnas konung Assange

Foto: Carl Johan Rehbinder & Martina Haris


En svensk toppolitiker festar med Wikileaks frontfigur
, som slåss med näbbar och klor för att slippa undan svensk rättvisa. På annat håll får yttrandefriheten en käftsmäll.

Julian Assange drabbar åter nyhetsflödet, när en brittisk domstol ska avgöra hans överklagande om överlämnande till rättsvårdande myndigheter i Sverige.
Assange har hållit sig undan förhör sedan förra sommaren – misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.
Bland anhängare till den 40-årige australiern har stämningarna piskats upp med misstro mot svenska domstolar, smutskastning av de kvinnor som anmält honom och påståenden om dolda motiv – i huvudsak att Sverige kommer att slussa Assange vidare till USA, där han ska straffas för för en rad betydelsefulla avlöjanden på Wikileaks.

Helt uppenbart foliehattarnas julafton – och huvudpersonen själv har flitigt tillfört bränsle till de rent löjeväckande konspirationsteorierna.

Medan spektaklet rullar på i engelska domstolar går Rick Falkvinge, partistyrelseledamot och tidigare partiledare för Piratpartiet, på brakfest hos Assange. Att en svensk politiker, vars parti har representanter i Europaparlamentet, inte ser några problem i umgänget med en misstänkt sexbrottsling – som med alla tillgängliga medel försöker undfly den svenska rättsprocessen – är anmärkningsvärt.

Även den sedvanliga tokkören stämmer nu upp i klagosång om svenskt rättsväsende. Bland annat hörs krav på att den svenska åklagaren ska åka till England, för att som observatör låta engelsk polis sköta det efterfrågade förhöret.
Dumheter, såklart. Det finns ingen anledning att bereda Assange den typen av särbehandling.

Högst troligen kommer Julian Assange senast framåt hösten överlämnas till Sverige. Först då kan äntligen utredningen av de påstådda sexbrotten gå vidare, för att avskrivas – eller gå vidare till en bedömning i svenska domstolar.

Det vore såklart mer värdigt om Assange tidigare än så tog sitt ansvar och frivilligt reser till Sverige. Om han samtidigt överlämnar ansvaret för sin viktiga skapelse Wikileaks till någon med bättre omdöme skulle han göra världen en tjänst.

*****

Det är också värt att notera att politiker på yttre högerkanten i det israeliska parlamentet – känt för mycket annat än att ta mänskliga rättigheter på allvar – har drivit igenom en lag som gör det straffbart att uppmana till bojkott av Israel eller landets bosättningar på ockuperad mark.
Lagen kommer troligen att prövas mot konstitutionen i Israels högsta domstol. Men oavsett utgång där har yttrandefriheten i Israel en rejält ömmande käke.

*****

 Jag är, såhär långt, djupt oimponerad av Google+. Det ska ändå bli intressant att se om tjänsten, som alldeles visst har potential, utvecklas till något intressant – eller ännu ett utmanarfiasko.

12 kommentarer

Regler för kommentarer »

 1. a.h. skriver:

  I vilket universum är Falkvinge en svensk toppolitiker?

  • Daniel Alsén skriver:

   I det universum där han är partistyrelseledamot i ett parti som har representanter i Europaparlamentet.

   • a.h. skriver:

    Visst, han är med i styrelsen för ett parti som fick, vad var det, 0,64 procent? i senaste valet. Gör man en topplista över svenska toppolitiker så kommer han inte topp tio direkt eller ens topp hundra. Det är många, många kommunalråd som skulle rankas högre.

    Att festa med Assange är såklart grovt omdömeslöst, men ”toppolitiker”?

    • Daniel Alsén skriver:

     Europaparlamentet är en helt oviktig institution?
     Toppolitiker är en utmärkt beskrivning.

 2. a.h. skriver:

  Falkvinges koppling till Europaparlamentet är – vilken då? Är han där något, påverkar han vad som händer där?

  Eller såhär: På vilken arena bedriver Falkvinge politik? Syns han i svensk media, vet folk ”på gatan” ens vem han är?

  Toppolitiker är ett kvällstidningsord. ”Kändis.”

  • Daniel Alsén skriver:

   Anders, förstår du verkligen inte? Eller spelar du bara korkad?

   • a.h. skriver:

    Jag tycker helt enkelt inte att ”toppolitiker” är ett ord som passar på Falkvinge. Vadå topp? Vadå politiker? I svensk politik är han en mycket marginell figur. Det känns mest som när kvällspressen kör rubriker om ”känd popstjärna” när det handlar om nån som sålde 1500 ex av en hiphop-platta för åtta år sen och som ingen vet vem det är.

    Men som sagt, jag håller med dig i resten av din analys; detta är en ganska oviktigt invändning i sammanhanget.

    • Daniel Alsén skriver:

     Då får vi vara oense om språkbruket. Jag förstår din invändning, men delar den inte.

   • a.h. skriver:

    Jag frågade min sambo om man kan kalla Falkvinge för ”toppolitiker”. Sambon skrattade och sa ”vad är han nu åtalad för?” Dvs gjorde samma association som jag. Att det är en löpsedelsformulering utan koppling till verkligheten.

    • W skriver:

     Ja, eftersom både du och din sambo gör den associationen måste det ju innebära att alla gör det.

 3. whiteblack skriver:

  Varför kallar du det särbehandling om åklagar sidan skulle genomföra ett förhör i London?
  Detta sker relativt ofta bland annat här:
  ”Mordmisstänkt hörd utomlands ”
  -http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mordmisstankt-hord-utomlands_6214527.svd

  Det är även reglerat i lagen
  ”Internationell rättslig hjälp i brottmål är sådana åtgärder som åklagare och domstolar under förundersökning och i rättegång i brottmål behöver bistånd med från en annan stat. Exempel på sådana åtgärder är förhör under förundersökning eller beslag och husrannsakan.”
  - http://www.sweden.gov.se/sb/d/1915/a/19763

 4. Ordförande Svensson skriver:

  Håller med A.h. Falkvinge är ingen ”toppolitiker” – har aldrig varit eller kommer bli. Falkvinge är på sin höjd medhjälpare till misstäntäkt våldtäktsman.

Skriv en kommentar

Regler för kommentarer »

Byggt med Notes Blog Core | Powered by WordPress